Twój Doradca Zdrowego Stylu Życia – pukskarol.pl

Witam, mam na imię Karol i tutaj się dowiesz o wszystkim, co dotyczy zdrowego stylu życia – od porad zdrowotnych po recepty. Ten blog powstał po to, by się dzielić moją wiedzą i doradzać tym, którzy tego potrzebują.

Lekka Sałatka z Tofu Wędzonym

Lekka Sałatka z Tofu Wędzonym


Sałatka z lekkim dressingiem w postaci ultra leciutkiego sosu z tofu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.  Przy okazji tego przepisu, warto wspomnieć, że sałatki często zawierają sporo tłuszczu, przez co nie są wcale daniem dietetycznym. Nierzadko jesteśmy mylnie przekonani o zdrowotności i odchudzających właściwościach sałatek, podczas gdy w rzeczywistości to tuczące bestie. Jeśli w składzie sałatki znajdziemy mięso, oliwę, śmietanę, jajka, majonez lub ser żółty – możemy być pewni, że jest to jedna z tych pseudo-zdrowych sałatek, które powinniśmy zjadać tylko wzrokiem eco slim apteka. Sałatka, tak jak każde danie, aby być zdrową powinna zawierać tylko naturalnie występujące w roślinach tłuszcze.

Wiem, wiem, ciężko zrobić dobry dressing bez kondensowanego tłuszczu typu oliwa czy śmietana, i zwykle w takich chwilach na myśl przychodzi deska ratunkowa w postaci avocado (też tłuste i kremowe ale przynajmniej prosto z natury) jednakże co zrobić gdy akurat nie mamy go pod ręką lub chcemy naprawdę niskotłuszczowy dressing? Ten przepis leci na ratunek 🙂 Na szczęście nasza sałatka zalicza się do dań ultra lekkich i zdrowych, nie zawiera tłuszczu w czystej postaci, ma za to cały wachlarz aminokwasów, zdrowe, naturalnie występujące w roślinach tłuszcze i mnóstwo witamin pl.wikipedia.org. Prezentowany przepis wystarczy spokojnie dla dwóch głodnych osób lub większej ilości mniej głodnych, jako dodatek do innego dania. Nam wyszła cała micha, na dwie osoby 🙂

Składniki na sałatkę:

  • 1 mała kapusta pekińska (lub pół dużej)
  • 1 mała sałata włoska (lub pół dużej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała papryka
  • 1 tofu wędzone
  • pół czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek

Na dressing:

  • 1 tofu zwykłe
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki czarnej soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Tofu wędzone kroimy w kostkę, mieszamy z posiekanymi liśćmi sałaty i kapusty, wkrawamy cebulę i paprykę, dodajemy kukurydzę, wszystkie składniki dobrze mieszamy.
  2. Dressing robimy następująco: tofu miksujemy z 2 ząbkami czosnku, z odrobiną wody i octu jabłkowego, dodajemy musztardę, mielone siemię lniane, czarną sól, czosnek granulowany i pieprz. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli ma za słaby smak więcej czarnej soli i czosnku pl.wikipedia.org. Ogólnie w smaku powinien wyjść dość ostry.
  3. Mieszamy dressing (sos) z sałatką, posypujemy oliwkami i pałaszujemy 🙂

Smacznego!

Rate this post