Twój Doradca Zdrowego Stylu Życia – pukskarol.pl

Witam, mam na imię Karol i tutaj się dowiesz o wszystkim, co dotyczy zdrowego stylu życia – od porad zdrowotnych po recepty. Ten blog powstał po to, by się dzielić moją wiedzą i doradzać tym, którzy tego potrzebują.

Lekkie curry z kalafiora.

Lekkie curry z kalafiora.


Proszek curry możecie kupić lub przygotować samodzielnie, dobierając proporcje poszczególnych składników zgodnie z własnymi upodobaniami. Mieszkańcy Azji zazwyczaj przyrządzają mieszankę curry na bieżąco. Ma ona wtedy niepowtarzalny aromat. W jej skład wchodzą zmielone: kurkuma (o jej zaletach pisaliśmy 4 lipca, jest to podstawowy i nieodzowny składnik curry), imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, gałka muszkatołowa, chili. Można też dodać cynamon, czosnek, goździki i kardamon pl.wikipedia.org.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 duży KALAFIOR podzielony na różyczki
  • 2 spore MARCHEWKI pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 posiekana CEBULA
  • 2 łyżki WODY
  • 200 g czerwonej lub żółtej SOCZEWICY
  • 3/4 litra BULIONU WARZYWNEGO
  • 50 g RODZYNEK niesiarkowanych lub porządnie wypłukanych
  • 1-2 łyżki dobrej jakości CURRY w proszku
  • 1 łyżka MĄKI razowej
  • 1 szklanka JOGURTU sojowego
  • SÓL do smaku
  • 1/2 pęczka NATKI PIETRUSZKI

Przygotowanie:

Do sporej i głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy curry, a gdy przyprawa uwolni aromat, dodajemy cebulę i krótko dusimy. Następnie dodajemy marchewkę i kalafior, dokładnie mieszamy. Wsypujemy soczewicę i rodzynki, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli ok. 15-20 minut pl.wikipedia.org. Dodajemy mąkę, aby zagęścić sos, znów mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy jogurt, mieszamy dokładnie i pilnujemy, aby nie zawrzało, bo jogurt się zwarzy. Doprawiamy do smaku https://pl.wikipedia.org/wiki/Odchudzanie. Jeżeli mamy ochotę na wersję ekstra pikantną, możemy dodać 1/2 łyżeczki płatków chilli. Danie podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!

Rate this post