Twój Doradca Zdrowego Stylu Życia – pukskarol.pl

Witam, mam na imię Karol i tutaj się dowiesz o wszystkim, co dotyczy zdrowego stylu życia – od porad zdrowotnych po recepty. Ten blog powstał po to, by się dzielić moją wiedzą i doradzać tym, którzy tego potrzebują.

Papryczki Faszerowane Komosą ryżową

Papryczki Faszerowane Komosą ryżową


Komosa jest naprawdę wartościowa odżywczo, oto przepis – na papryki nadziewane komosą ryżową i warzywami:

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej QUINOI,
  • 3 duże PAPRYKI, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone,
  • 3 ząbki CZOSNKU, zmiażdżone,
  • 1 średnia CEBULA, posiekana,
  • 1 średni BAKŁAŻAN, pokrojony w kostkę,
  • 1 średnia CUKINIA, pokrojona w kostkę,
  • ok. 25 dag PIECZAREK, pokrojonych w kostkę (opcja),
  • 1 i 1/2 szklanki PRZECIERU ze świeżych POMIDORÓW lub kilka pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżeczka suszonego OREGANO i TYMIANKU,
  • 2 łyżki listków świeżej BAZYLII, posiekanych,
  • SÓL i PIEPRZ do smaku

Przygotowanie:
Dokładnie opłukać quinoę i gotować według wskazówek na opakowaniu. Połówki papryki przez 8-10 minut parzyć we wrzątku. Poddusić czosnek i cebulę na odrobinie wody odchudzanie brzucha. Dodać bakłażana, cukinię i pieczarki, i dusić wszystko aż bakłażan i cukinia będą miękkie. Dodać quinoę, przecier pomidorowy i suche przyprawy. Wymieszać i jeszcze przez kilka minut gotować, aby ew https://pediatrics.aappublications.org/content/103/3/e26. odparować nadmiar sosu. Na koniec dodać bazylię, wymieszać jaki.

Nadzieniem wypełnić połówki papryki. Podawać natychmiast lub dodatkowo piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C – papryka będzie wówczas bardziej miękka.

Rate this post